20 Haziran 2008 Cuma


MİS MANTI
Güzel bir arkadaş toplantısında başarıyla sonuçlanan 2. mantı girişimimdi. Kızların yardımı da yadsınamaz tabi.. Herşeyden önemlisi mantıyı yapmak için önecelikle beceriden çok sabıra ihtiyacınız var doğrusu. Kendinizi iyi hissetmeniz ilk şart... Çünkü 3. ve 4. hamur açma işleminden sonra yorulma belirtileri başlıyor... Hamurunu, sosunu hazırlamak, pişirmek ve ikramı işin kolaysmı... Fakat açmak, içini doldurmak ve tek tek onları kapatmak biraz sizi yorabilir...
Aslına bakarsanız mantı tarifi nasıl yapılır bilmiyorum... YAni herkes ya evinde ya daşarıda bir mekanda mutlaka yemiştir ve kendine göre farklı yorumlamıştır.. Ben bu mantı olayının ne derin bir kavram olduğunu sanırım kayınvalidemden öğrendim.. Bu konuda onu övmek az kalır... Bazı ev kadınlarının yaptıkları yemeklerinin çok çok güzel olduğunu farkettiyseniz bilin ki o ev kadının bildiği fakat bir çok kimsenin bilmediği bir çok püf noktası vardır... Melzemeleri un,su, tuz, yoğurt veyma diye bildiğimiz mantının öyle püf noktaları var ki o yemeği tapılacak şey haline getiriyor.
Şöyleki;
- Yiyecek kişi sayısı kadar alacağınız unu elekte eleyerek bir kaba alın. Bir yumurta kırın. ( yumurta, kavurmadan hemen yenilecek mantının suda dağılmamasını sağlıyor ve lezzet veriyor. )Biraz tuz ve su ekleyin. Yoğurmaya başlayın. Güzel bir kıvam aldığında en az 30-45 dak üzerine nemli bez sererek dinlendirin. Sonra hamur açma işlemine başlayabilirsiniz. bir parça kopardığınız hamuru sürekli unlayarak mümkün olduğunca ince açın. Fakat açtığınız hamur o denli esnek olmalı ki ne incelikten delinsin ne de kurusun. İçine soğan rendesi biraz karabiber ve vıcık denilebilecek kadar su ekleyerek kıyma harcını hazırlayın. Hamura kıymaları koyup kapatın. Bitenleri unlanmış tepsiye alın biraz kurusunlar kendi kendilerine.. Hazırlık aşaması bittiğinde geliyoruz bu kıymetli varlıkları pişirmeye.. Büyükçe bir tencerede kaynattığınız suya mantıları atmadan önce bir et bulyon atın. Ayrıca birkaç damla da limon..
Et bulyon lezzet verir, limonda birbirlerine yapışmamasını ve diri kalmasını sağlar... Onlar pişirken yoğurdunu ve sosunu hazırlamak gerekiyor... Yoğurda tabiki sarımsak ve tuz koyarak iyice homojenleşene kadar çırpın. İçine birazcık mayonez eklerseniz yoğurt yoğırtluktan çıkıp müthiş bir kıvama geliyor.. Yağ sosunda da ben kırmızı biber yerine sadece tereyağ ve salça kavuruyorum... Gerçekten çok yakışıyor...Geriye afiyetle yemek kalıyor artık... O yorgunluğun üzerine yiyeceğiniz harika bir yemekle ve ardından da mis gibi demlenmiş bir bardak çayla günü bitirebilirsiniz....
Kayınvalidemin yıllarca sakladığı püf noktalarını ben zor öğrenmiştim :) Ama şimdi herkesle paylaşıyorum ... Üzgünüm Anne, ansiklopedilerde bile bulunamayacak bu bilgileri saklayamazdım:)....

3 yorum:

Özlem PULAT dedi ki...

Seren'cim;o günü dün gibi hatırlıyorum.Ne mantıydı ama.Ne kadar güzel olmuştu.Bizde bir güzel yedik valla.Şimdi okuyunca tadı aklıma geldi ve sayende bu akşam ki menümüzde belli oldu.:)
şimdiden herkese afiyet olsun.

SerEn dedi ki...

Doğru Özloş:) Bir cesaret toplayıp yaparız bidaha ne dersin?

Özlem PULAT dedi ki...

tabii yaparız Seroş.Hatta birgün de ıspanaklı börek yaparız:))

Benim kocaman bir ailem var

Benim kocaman bir ailem var